HUOM! Nämä sivut ovat olleet poissa käytöstä muutaman hetken!

Hyvät Kiuruvesi-seuran jäsenet!

Parin vaikean vuoden jälkeen saimme viime vuonna toimia seuran puitteissa normaaliin malliin. Tapahtumia oli Kiuruvedellä ja erinomaista mykyrokkaakin nautittiin Keravalla marraskuun alussa.

Alkaneelle vuodelle on alustavasti suunniteltu seuraavia tapahtumia:

  • Vuosikokous 28.03.2023 (ks. alla tarkemmin)
  • Jotakin keväälle (avoinna)
  • Juuret-mitalin luovutus Iskelmäviikon avajaisissa (ei vielä päätetty jaetaanko mitalia)
  • Kesäteatteri Kiuruvedellä
  • Kaupungin vastaanotto/lounas ja mahdollinen yritysvierailu
  • Krapin Pajan kesätapahtuma elokuussa
  • Mykyrokkatilaisuus marraskuussa
  • Kiuruveden Järvikirjan julkistaminen marraskuussa

KIURUVESI-SEURAN VUOSIKOKOUS TIISTAINA 28.03.2023 KLO 18.00–20.00

Paikka: Monitoimikeskus Lumo, Urpiaisentie 14, 01450 Vantaa, Korso.

Varsinainen kokouskutsu tulee maaliskuussa.

Jäsenlasku 2023

Tämän kirjeen liitteenä on lasku vuoden 2023 jäsenmaksusta. Ainais- ja kunniajäseniä lasku ei koske.

Kiuruveden järvikirja

Kuluvana vuonna Kiuruveden kaupunki täyttää 150 vuotta. Kaupunki juhlii merkkipaalua eri tavoin pitkin vuotta. Kiuruvesi-seurassa on syntynyt ajatus, miten seura voisi muistaa ja kunnioittaa juhlivaa kaupunkia. Onhan kaupunki ollut seuran vahva tukija ja yhteistyökumppani koko tämän olemassaolon ajan. Kiuruvesi-seura on perustettu 1948.

Nimistötutkija FT Sirkka Paikkala on jo useita vuosi tutkinut Kiuruveden järvien ja lampien nimistöä. Professori emeritus, FT Matti Tikkanen, joka on toiminut Helsingin Yliopiston maantieteen professorina, liittyi mukaan kirjahankkeeseen yhdessä historiantutkijan Jarmo Paikkalan kanssa.

Kirjan johdantona on: vesienmerkityksestä elämisen ehtona; nimistön merkityksestä saada tietoja ajoista, joita kirjoitetut asiakirjat eivät kata; julkaisun pyrkimyksenä on peilata Kiuruveden historiaa vesistöjen kautta käyttäen hyväksi nimistöntutkimusta, luonnonmaantiedettä ja historiantutkimuksen muodostamaa kuvaa aiemmasta yhteiskunnasta, nykyhetkeäkään unohtamatta.

Tulevan kirjan nimi on Kiuruveden järvikirja. 

Järvikirjan sisältää paitsi tekstiä myös kymmeniä karttoja ja runsaasti valokuvia.Jotta kirja olisi mielenkiintoinen ja kertoisi paikkakunnan (järven ja lampien ympäristön) elämänmenosta, kirjantekijät pyytävätkin paikallisten asukkaiden tai heidän jälkeläisten apua: järviin ja lampiin ja niiden vesienkäyttöön liittyviä valokuvia ja mielellään kuvaan liittyviä tai muita tarinoita esim. kalastuksesta, uitosta, vesillä kulkemisesta, juoma- ja talousveden saannista, kaivoista, lähteistä, jätevesistä, tulipalojen sammuttamisesta, soiden ja metsien ojittamisesta, vapaa-ajan vietosta vesien rannoilla tai vaikkapa pyykinpesusta järvenrannalla. Kirjoituksen lopussa ovat ohjeet valokuvien lähettämisestä.

Kirja on tarkoitus julkaista marraskuussa 2023. Sen kustantajana on Kiuruvesi-seura. Kirjan painaminen ja taittaminen maksavat riihikuivia euroja. Keväämmällä Kiuruvesi-seura järjestää rahoituskampanjan varojen keräämiseksi kirjankustantamiseen.

Ohjeet valokuvien lähettämiseksi Kiuruveden järvikirjaa varten:

  • Digitaalinen valokuva: kuvat voi lähettää suoraan osoitteella spaikkala@gmail.com.
  • Paperinen valokuva: postitus tai vienti Kiuruvesi Lehden konttoriin, kuoreen merkintä ”Järvikirja”. Myös tieto, jos lähettäjä haluaa kuvat takaisin.
  • Tarina: jos valokuvaan liittyy tarina, kerro mistä tarina on peräisin. Kerro myös mistä tapahtumasta kuva on ja/tai milloin se on otettu.
  • Jos kuvissa on henkilöitä, heidän nimensä olisi suotavaa ml. kuvan ottajan nimi.
  • Jos kuvissa on henkilöitä, jotka elävät, varmistettava heidän julkaisulupansa eli että kuvan saa julkaista.
  • Kaikkiin lähetyksiin lähettäjän nimi ja osoitetiedot ml. puhelin ja sähköposti (jos on).

Kiuruveden kunnan täyttäessä 100 vuotta 1973 Kiuruvesi-seura lahjoitti kuvakartan, jonka on suunnitellut seuran silloinen puheenjohtaja Lauri Kärkkäinen ja piirtänyt Salme Maunuksela. Karttataulun kopioita on lahjoitettu 1970-luvulla kunnan ja seurakunnan lahjana useille ansioituneille henkilöille ja siksi karttataulu löytyy monen kiuruvetisen talon seinältä.

Karttataulu kuvaa Kiuruveden kehitystä 1500-luvulta aina 1900-luvun alkuun. Kartasta löytyy myös monen kiuruvetisen suvun alkusijat.