Monet ovat käyneet ja vielä useammat ovat kuulleet Nuuksion Luontokeskuksesta. 30 km:n päässä Helsingin keskustasta on mahdollisuus tutustua paitsi koskemattomaan luontoon myös uudenlaiseen luontokeskukseen. Lähde Kiuruvesi-seuran jäsenten retkelle Haltiaan lauantaina 23.5.2015.

”Haltia on uudenlainen luontokeskus, joka kokoaa Suomen luonnon yhden katon alle ja tuo sen aivan ihollesi niin rakennuksen ja tilojen kautta kuin upeissa näyttelyissä. Koko Suomen luonto on saapunut pääkaupunkiseudulle! Haltian rakennus on arkkitehti Rainer Mahlamäen suunnittelema ja kalevalaisen taruston inspiroima. Siinä kohtaavat villi luonto ja ihminen, rauhallisesti ja sopusoinnussa keskenään.

Jo rakennus itsessään on nähtävyys. Haltia aloittaa puurakentamisessa uuden aikakauden, sillä se on ensimmäinen kokonaan puusta rakennettu julkinen rakennus. Ympäristö on otettu huomioon niin Haltian tiloissa kuin toiminnassakin taitavalla suunnittelulla ja huippumoderneilla ekologisilla ratkaisuilla. Rakennus muun muassa lämpenee ja jäähtyy auringosta ja maasta saatavalla energialla.

Haltiassa sinua ympäröivät Nuuksion ja Pitkäjärven huikeat maisemat ja loistavat retkeilymaastot. Haltian näyttelyissä puolestaan saat aidon elämyksen koko Suomen luonnosta. Suomen luontokeskus Haltian toiminnasta vastaa Metsähallituksen luontopalvelut.

PÄIVÄNOHJELMA

Ajatus on, että jokainen voi valita kuljetusmuodon omien tarpeidensa mukaan. Alla on muutamia vaihtoehtoja. Tavoitteena on, että kaikki olisivat Haltiassa noin 10.45 (bussi lähtee Kiasman vierestä 10.00).

Perillä meitä odottaa opas, joka opastaa meidät eri näyttelyihin. Seura maksaa pääsyliput ja opastuksen. Bussiliput ja mahdollisen lounaan jokainen maksaa itse.

Alla on myös vaihtoehtoisia aktiviteetteja, joista jokainen voi valita oman halunsa mukaan. Jos tulet Åbergin linjan bussilla, huomaathan, että bussi lähteen takaisin klo 14.00. Jos tulet Espoon keskuksesta lähtevillä busseilla, tarkista paluuaikataulu.

Ilmoittautuminen 16.5.2015 mennessä: Anna Leväsalmi, anna.levasalmi@valmet.com
puh. 040 724 8137 tai Aino Blomberg, aino.blomberg@gmail.com, puh. 040 5834 657

Retki sopii erinomaisesti myös perheen pienimmille esim. lastenlapsille.                                                                                                                             

Miten Haltiaan pääsee?

BUSSILLA HALTIAAN

Haltiaan pääset vaivattomasti Espoon keskuksesta lähtevällä bussilla numero 85(A). Espoon keskukseen pääset esimerkiksi junalla. Jää pois bussista 85(A) Solvallan urheiluopiston pysäkillä. Luontokeskus Haltiaan on pysäkiltä vain noin 30 metrin matka. Espoossa matkustat kaupungin sisäisellä matkalipulla; pääkaupunkiseudun kuntarajat ylittävillä julkisen liikenteen linjoilla tarvitset seutulipun. Matka Espoon keskuksesta Haltiaan kestää noin 25 minuuttia ja Helsingin keskustasta Haltiaan yhteensä noin tunnin. Löydät aikataulut ja kartat osoitteesta hsl.fi 

Åbergin linjan liikennöimä suora bussiyhteys Helsingin keskustasta Haltiaan käynnistyy vuonna 2015 19.5. ja liikennöi 30.8. saakka. Kyyti kulkee tiistaina, torstaina ja lauantaina kerran päivässä edestakaisin välillä Kiasma-Haltia. Lähtö Kiasmalta kello 10 ja paluu Haltialta kello 14.

OMALLA AUTOLLA HALTIAAN

Pääset Haltiaan autolla kääntymällä Turun moottoritieltä (tie nro 1) Nupurin liittymästä Nupurintielle (tie nro 110, vanha Turuntie) ja edelleen Nupurin kohdalta pohjoiseen Brobackantielle. Brobackantie vaihtuu Nuuksiontieksi, jota ajetaan Haltiaan asti. Matkalla on viitoitus Suomen luontokeskus Haltiaan.                                                                                                                                      

Mitä tehdä Haltiassa?

Tutustuminen näyttelyihin

Haltian näyttelyt vievät sinut ympäri maata, kaikkein upeimpien luontokokemusten äärelle. Pääset luontomatkalle Suomen joka kolkkaan ja koet 39 kansallispuiston sykähdyttävimmät palat. Löydät ja tutustut myös pääkaupunkiseudun luontoelämyksiin, joista toiset ovat suosittuja virkistyskohteita, kun toiset taas ovat jääneet monille tuntemattomiksi. Haltian katon alta löydät koko Suomen upeimman luonnon!

Päänäyttely Tule näkemään, kuulemaan ja tuntemaan luonto! Haltian päänäyttely vie sinut Saaristomereltä tuntureille ja antaa aidon elämyksen koko Suomen upeasta luonnosta kaikkina vuodenaikoina. Näyttelyn ytimenä ovat Suomen 37 kansallispuistoa.Näyttely seuraa luonnon vuodenkiertoa ja hyödyntää maisemapanoraaman lisäksi muun muassa videoesityksiä, diadraamoja, interaktiivisuutta, taideteoksia ja pienoismalleja. Kokemus täydentyy ääni- ja valomaailmalla.

Viherkehänäyttely johdattaa sinut pääkaupunkiseudun luontokohteiden verkostoon eli Viherkehälle. Pääset tutustumaan tiheimmin asutun Suomen luontoaarteisiin ja lukuisiin luontoharrastusmahdollisuuksiin. Sinä olet osa luontoa ja luonto osa sinua.Vaikuttavassa näyttelytilassa pääset kävelemään vuodenaikojen mukaan elävien, upeiden luontopanoraamojen keskellä. Tutustut Sipoonkorven, Petikon, Nuuksion, Meikon, Porkkalan ja pääkaupunkiseudun saariston luontoon, virkistysalueisiin ja retkeilyreitteihin.

Erikoisnäyttelyt mm. Osmo Rauhalan Peliteoria videoesitys, toukokuun alusta avattu Liikutus

 

Liikunta: Aivan Haltian pihapiiristä lähtee kaksi rengasreittiä Päivättärenpolku (1,4km) ja Maahisenkierros (2km), joita pitkin voit tehdä lyhyemmän kävelyretken esimerkiksi luontokeskuksessa käynnin yhteydessä. Päivättären luontopolulta haarautuu yhdyspolku kansallispuiston pääsisäänkäynnille Haukkalammelle. Lähireitit sijaitsevat Helsingin kaupungin ja Solvallan urheiluopiston mailla. Päivättären polku soveltuu myös pyörätuolille ja lastenvaunuille.                                                                                                                                                                               

Haltian pitopöytä Luonto lautaselle – pitopöytä on saanut inspiraationsa suomalaisesta luonnosta. Kotimaisia luomujuureksia, poroa, haukea ja muita herkkuja maustavat luonnosta kerätyt villiyrtit. Luomujuurekset ja peruna tulevat Nurmijärveläiseltä Lohenojan luomutilalta ja villiyrttejä toimittaa Mesiheinä Ky. Villiyrtit on kerätty Runnin puhtaasta luonnosta kolmelta hyväksytyltä alueelta. Lounaaseen kuuluu runsas alkuruokapöytä, keitto, lämmin ruoka ja leipä sekä kahvi/tee jälkiruokineen. Valikoimastamme löytyy aina myös kasvisvaihtoehto. Gluteeniton ja maidoton vaihtoehto pyydettäessä.

Luonto lautaselle pitopöytä
Aikuiset 16€/hlö
Lapset 8€/hlö (4-12v),
Alle 4-vuotiaat veloituksetta

Keittolounas ja salaatti
Aikuiset 12€/hlö
Lapset 6€/hlö (4-12v),
Alle 4-vuotiaat veloituksetta